Παρασκευή 11 Απριλίου 2014

25η επέτειος από την τραγωδία στο Hillsborough


Έχουν περάσει 25 χρόνια από τη τραγωδία με τα 96 θύματα οπαδών της Liverpool στο Hilsborough για τον αγώνα στα ημιτελικά του FA Cup κόντρα στην Nottingham Forrest. Πάμε όμως να δούμε πιο αναλυτικά πως έγιναν τα πράγματα 25 χρόνια πίσω : 


Πριν την έναρξη

Ήταν Σάββατο 15 Απριλίου του 1989 οι οπαδοί της Liverpool ήταν αισιόδοξοι λόγω και της περυσινής τους επικράτησης επί της Nottingham Forest με 2-1 χάρη σε 2 τέρματα του John Oldridge που τους είχε δώσει το εισιτήριο για τον τελικό. Η ώρα για την έναρξη είχε κανονιστεί για τις 15:00 αλλά κάτι τα έργα που γίνονταν κάτι οι έλεγχοι της αστυνομίας και πολλά πούλμαν που έφτασαν καθυστερημένα έμελλε να συσσωρευτούν λίγη ώρα πριν την έναρξη του αγώνα ένα πλήθος 10.000 οπαδών της Liverpool έξω από το γήπεδο που περίμεναν να δουν την ομάδα τους στο χορτάρι. Όπως είναι γνωστό οι οπαδοί των δύο ομάδων είχαν προκαθορισμένες θέσεις προκειμένου να μην υπάρξουν περιστατικά βίας ανάμεσα στους φιλάθλους. Έτσι λοιπόν οι οπαδοί της Forest τοποθετήθηκαν στο Spion Kop End χωρητικότητας 21.000 θέσεων και οι φίλοι των Reds είχαν εισιτήρια για την Leppings Lane End χωρητικότητας 14.600 θέσεων. Η πρόταση για καθυστέρηση της έναρξης της αναμέτρησης –μόλις ολοκληρωνόταν η είσοδος των οπαδών– απορρίφθηκε.

Αρχή του αγώνα 

Βλέποντας οι οπαδοί της Liverpool ότι σε λίγα λεπτά ο διαιτητής θα σήμαινε την έναρξη του αγώνα και δεν βρίσκονταν στις θέσεις τους αφού οι θύρες που εξυπηρετούσαν ήταν μόλις 3 με 7 μόνο τουρνικέ, έδιωξαν από μέσα τους τον ενθουσιασμό και τη χαρά και την θέση τους πήραν ο θυμός τα νεύρα και οι φωνές. Εκεί ήταν που λήφθηκε η λάθος απόφαση. Οι αστυνομικές αρχές έκριναν ορθό να ανοίξουν τις θύρες για όλους με αποτέλεσμα προκληθεί πανικός στις ήδη συνωστισμένες κερκίδες Τα πρώτα θύματα ήταν αυτοί που βρίσκονταν στις μπροστινές σειρές. Μην έχοντας χώρο εγκλωβίστηκαν στα κάγκελα. Η κατάσταση πιο πίσω δεν ήταν καλύτερη. Ηταν τόσο στριμωγμένοι οι οπαδοί, που αρκετοί νεκροί παρέμεναν όρθιοι ανάμεσα στο πλήθος!Οι πιο τυχεροί βρήκαν διέξοδο στον αγωνιστικό χώρο ή ανασύρθηκαν στην πάνω εξέδρα. 

Οριστική διακοπή του αγώνα

Μέσα σε αυτή την αναμπουμπούλα κατάφερε να γίνει παιχνίδι 6 λεπτών μέχρι ο διαιτητής να διακόψει το παιχνίδι, μετά από ειδοποίηση του τερματοφύλακα της Liverpool Bruce Grobbelaar, και οι παίκτες κατευθύνονται στα αποδυτήρια. Η επιχείρηση για τη διάσωση ξεκινά βασανιστικά αργά. Με τον φόβο ότι οι οπαδοί των «κόκκινων» μπορεί να στραφούν κατά των φίλων της Forest, η αστυνομία καθυστερεί να επιτρέψει τη διαφυγή στον αγωνιστικό χώρο. Όταν αυτό γίνεται, το τερέν γεμίζει με νεκρούς και τραυματίες. Την ίδια στιγμή στο Liverpool θέλουν να μάθουν τι απέγιναν τα αγαπημένα τους πρόσωπα που ταξίδεψαν στο Sheffield. Κάποιοι με τα αυτοκίνητά τους αποφασίζουν να πάνε στον τόπο της τραγωδίας, ενώ κάποιοι άλλοι περιμένουν με αγωνία στον κεντρικό σταθμό τα τρένα που επιστρέφουν. Στο βίντεο που ακολουθεί βλέπουμε ζωντανά τα πρώτα 6 λεπτά του αγώνα μέχρι τη διακοπή του από τον διαιτητή.

Τα θύματα απ' αυτή την τραγωδία απαριθμήθηκαν σε 96 ενώ άλλα 776 τραυματίστηκαν. 
Ο αγώνας κανονίστηκε για τις 7 Μαΐου στο Old Trafford στον οποίο επικράτησε η ομάδα της Liverpool με σκορ 3-1 περνώντας στον τελικό στις 20 Μαΐου, στον οποίο επικράτησε της Everton με σκορ 3-2.   

Φόρος τιμής στους νεκρούς 

Τα ονόματα και οι φωτογραφίες των 96 νεκρών οπαδών της Liverpool

Το γήπεδο του Hilsborough 

Ευθύνες

Πρόσφατο δημοσίευμα κρίνει υπαίτιες για την τραγωδία στο Hilsborough τις αστυνομικές αρχές σύμφωνα με το οποίο 11 από τις 13 καταθέσεις έχουν δοθεί από τους αστυνομικούς που ευθύνονταν για την προστασία του Leppings Lane End οι 4 θεωρούνται ύποπτες.


Σήμερα

Το σαββατοκύριακο που έρχεται όλη η αγωνιστική δράση στα γήπεδα της Αγγλίας θα ξεκινήσει με μια καθυστέρηση 7 λεπτών από τη συνηθισμένη ώρα έναρξης. Ελαφρύ να είναι το χώμα που σκεπάζει τους αδικοχαμένους αυτούς οπαδούς, που δεν ήξεραν την ημέρα που πήγαιναν να δουν την αγαπημένη τους ομάδα ότι θα έχαναν την ζωή τους.

You will never walk alone !!!



showman

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου