Κυριακή 5 Ιανουαρίου 2014

Καλο ταξίδι μαύρε πάνθηρα!!!


Σήμερα τα ξημερώματα ένα από τα μεγαλύτερα ονόματα στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο και ένας θρύλος για του Πορτογάλους άφησε την τελευταία του πνοή σε ηλικία 71 ετών. Ο θάνατος του ‘’μεγάλου’’ Εουσέμπιο είναι μια απώλεια για το ποδόσφαιρο κάνοντας το πιο φτωχό. Σύμφωνα με δημοσιεύματα πέθανε από ανακοπή καρδιάς αλλά εδώ και δύο χρόνια είχε καρδιοαναπνευστικά προβλήματα τα οποία δεν κατάφερε να νικήσει
 Η ιστορία του μαύρου πάνθηρα

Γεννήθηκε 25 Γενάρη του 1942 στην Μοζαμβίκη από λευκό πατέρα που ήταν από την Ανγκόλα και από μαύρη μητέρα που είχε καταγώγη από την Μοζαμβίκη. Σε ηλικία 8 ετών έχασε τον πατέρα του.
Η πρώτη του ομάδα ήταν οι ‘’Βραζιλιάνοι’’ που την είχε δημιουργήσει με τους φίλους του. Σε ηλικία 15 ετών δοκίμασε να παίξει ποδόσφαιρο σε κανονική ομάδα στην Κλούμπε δε Λουρένσο Μάρκες. Στα 18 του χρόνια έκανε το μεγάλο βήμα και πήγε στην Μπενφίκα οπού και αγαπήθηκε και έγινε θρύλος. Με την ομάδα της καρδιάς του έγινε πρωταθλητής Ευρώπης το 61-62 και ξαναπήγε σε τελικούς το 62’, το 65’ και το 68’ αλλά δεν κατάφερε να κερδίσει κάποιον άλλον. Στην Πορτογαλία έχει κερδίσει 11 πρωταθλήματα με την Μπενφίκα βάζοντας για τον πορτογαλικό σύλλογο σε 301 παιχνίδια 317 γκολ!! Με την εθνική Πορτογαλίας η μεγαλύτερη επιτυχία του ήταν το 1966 που είχε φτάσει τους 4 του Μουντιάλ με αντίπαλο τους Άγγλους και αποκλείστηκαν όπου ο Εουσέμπιο είχε φύγει απαρηγόρητος από το γήπεδο και εκείνο το παιχνίδι ονομάστηκε ‘’Jogo de Lagrimas’’ που σημαίνει το παιχνίδι των δακρύων. Τελείωσε την καριέρα του το 78’-79’ στην Αμερική και στους Νιου Τζερσι Αμερικανς πετυχαίνοντας σε 745 ματς 733 γκολ.
Στην καριέρα του κέρδισε πολλούς ατομικούς τίτλους κερδίζοντας το 65’ το βραβείο του καλύτερου ποδοσφαιριστή στην Ευρώπη και είχε έρθει 2ος στην ψηφοφορία για την χρυσή μπάλα το 66’ πίσω από τον Bobby Charlton για ένα πόντο! (81 ο ένας 80 ο άλλος). Τέλος έχει ανακηρυχθεί από την παγκόσμια ομοσπονδία ιστορίας και στατιστικής 8ος καλύτερος παίχτης του 20ου αιώνα.

Αυτά ήταν συνοπτικά η μεγάλη ποδοσφαιρική ιστορία του Εουσέμπιο οπού είναι και θα είναι παρακαταθήκη για το παγκόσμιο ποδόσφαιρο ΚΑΛΟ ΤΑΞΙΔΙ!!!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου