Πέμπτη 5 Δεκεμβρίου 2013

ΟΙ ΑΔΙΚΗΜΕΝΟΙ TOY ΜΟΥΝΤΙΑΛ ΜΕΡΟΣ 1ο



Ο ‘’ΙΠΤΑΜΕΝΟΣ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΑΡΧΗΣ’’


ΦΕΡΕΝΤΣ ΠΟΥΣΚΑΣ, Ουγγαρία (Ελβετία 54, Χιλή 62)
Υπήρξαν ηγέτες σπουδαίων εθνικών ομάδων στα Μουντιάλ τεράστιες ποδοσφαιρικές μορφές εκτός Παγκοσμίων Κυπέλλων ποδοσφαιριστές που έγραψαν ιστορία με το… να μην σηκώσουν ποτέ το βαρύτιμο τρόπαιο. Ένας από αυτούς ήταν και ο Φέρεντς Πούσκας.

Ο ‘’Ιπτάμενος Συνταγματάρχης’’ όπως τον αποκαλούσαν ήταν ο πρώτος και καλύτερος των ‘’Ιπτάμενων Μαγυάρων’’ ήταν το παρατσούκλι μίας πολύ εντυπωσιακής εθνικής Ουγγαρίας στην οποία πέτυχε 84 γκολ σε 85 παιχνίδια ενώ λίγοι θύμουνται ότι επαίξε και με την εθνική Ισπανίας, χωρίς όμως να σκοράρει.
Με την Ουγγαρία κέρδισε το χρυσό ολυμπιακό μετάλλιο του 1952 και, στα δυο χρόνια που ακολούθησαν μέχρι το Μουντιάλ του 54 έδωσε στο κόσμο μερικές φαντασμαγορικές ποδοσφαιρικές ‘’παραστάσεις’’. Οι Ούγγροι τους πάντες φτάνοντας σε ένα ασύλληπτο ρεκόρ για την εποχή 32 παιχνίδια αήττητοι.
Στο Παγκόσμιο του 54 ο Πούσκας πάντα έλεγε πως ‘’ο Θεός μας έδειξε γιατί πρέπει όλοι να είναι ταπεινοί. Ακόμα και οι πιο μεγάλοι’’. Πρώτο ματς η Ουγγαρία κερδίζει 9-0 την Κορέα. Δεύτερο ματς 8-3 την Δυτική Γερμανία μια από τις καλύτερες ομάδες της διοργάνωσης. Λίγο πριν το τέλος του αγώνα ο Βέρνερ Λίμπριχ κάνει ένα φρικτό τάκλιν στον Πούσκας και φεύγει έξω με φόρειο. Στον μεγάλο προημιτελικό απέναντι στην Βραζιλία οι Βραζιλιάνοι ρίχνουν πολύ ξύλο στους Ούγγρους έτσι στο τέλος του αγώνα βρήκε τις δύο ομάδες να πιάνονται στα χέρια. Ακόμη και σήμερα δεν γνωρίζουμε αν ο Πούσκας χτύπησε με ένα μπουκάλι τον Πινέιρο στο κεφάλι.
Ο Πούσκας ξανάπαιξε στο τελικό. Μετά βίας περπατούσε όμως. Παρ’ όλα αυτά πέτυχε ένα γκολ άλλα και μοίρασε και μια ασσίστ. Όμως δεν ηταν αρκετά για την ομάδα του με την Δυτική Γερμανία να ισοφαρίζει με γκολ των Μάξ Μόρλοκ και Χέλμουτ Ραν ο οποίος έβαλε και το νικητήριο γκολ με την Δυτική Γερμανία να πανηγυρίζει στο τέλος του αγώνα έχοντας στην κατοχή της το πολυπόθητο τρόπαιο.
Αν δεν ερχόταν η διάλυση αυτής της ομάδας από την σοβιετική εισβολή κανείς δεν θα ένιωθε άσχημα για τον Πούσκας και τους συμπαίχτες του γιατί προφανώς θα τους ξαναδινόταν η ευκαιρία. Αλλά η πολιτική δεν άφησε ποτέ τον ‘’σπουδαιότερο επιθετικό του 20ου αιώνα’’, όπως τον ανακήρυξε η Διεθνής Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου, να γιορτάσει από την κορύφη του κόσμου.

ΡΟΜΠΙ

1 σχόλιο: